Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Konsla vs PC

Gathlad

20 użytkowników zagłosowało

1. 1. Która opcja?

• 1.
      1
    • 2.
      19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Ponieważ mój obecny laptop już nie daje rady, zastanawiam się nad kupnem nowego sprzętu. Jednak nie jestem do końca pewien jakiego, ponieważ mam 2 opcje do wyboru:

1. Kupić teraz konsole (prawdopodobnie Xbox One) i za 4-5 miesięcy PC za około 2500-3000zł

2. Poczekać jeszcze 2-4 miesiące i kupić PC za około 4000zł.

Czy rzeczywiście dużo różni się grafika na konsoli, a PC, jak niektórzy piszą?

Najczęściej gram w gry typu: Fifa, NBA, F1 czy NFS co daje + dla Xbox, jednak również CS, Dota czy Skyrim. Mam nadzieję, że pomożecie mi w wyborze.

Opublikowano

Jeśli już konsole to na pewno nie Xbox tylko PS4. Wydajność, wygoda, więcej gier i przynajmniej Sony coś tam dba o użytkowników, a nie, że np. ta telewizja w Xboxie jest dostępna tylko w USA.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Oczywiście że PC za 4k, za takie pieniądze nawet się nie zastanawiaj. Będziesz miał o wiele lepszą grafikę, większą uniwersalność, na dłużej ci starczy (w takiej kwocie to przyszła modernizacja bez problemu). Do tego za parę miesięcy powinny już nieźle stanieć nowe GTX-y.

Raczej nie potrzebujesz i konsoli i peceta, co to za problem pada do PC w razie czego podłączyć ;) A gry sporo tańsze, co też się liczy.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Moim zdaniem bardziej się opłaca kupić komputer. Grafika bardzo dobra szczególnie jeśli będziesz chciał wydać 4000zł + w przyszłości można go zmodernizować.

Do kompa zawsze można podłączyć pada więc nie wiem o ci chodzi z tymi grami. ;)

Procesor: Intel Core i5 4690

Płyta główna: MSI B85-G43

Zasilacz: Thermaltake 530W

RAM: Crucial Ballistix 8 GB

Karta Graficzna: MSI GTX 770

Dysk SSD: Plextor 128 GB M6S

Opublikowano

W sumie to racja. Ale porównując statystyki np. w  fifie (bo w nią gram najwięcej) to znacznie więcej graczy jest na konsolach. Czytałem też na pewniej stronie, że na zachodzie to większość gra właśnie na konsolach. Przemyśle to dokładnie. Czekam również na wypowiedzi innych osób :).

Opublikowano

PC jest wielofunkcyjny, w Fifę grają i tak rzesze graczy na PC, więc nie ma mowy o pustce, gry są o wiele bardziej zaawansowane graficznie (Wiedźmin 3 na konsolach ma wyglądać jak Wiedźmin 2 na PC, na ultra i ma mieć tylko 30 fps, a na Xboxie nie będzie w FHD).

Na PC nawet w Battlefield 3 gra bardzo dużo osób, więc w nowszych grach powinno ich być jeszcze więcej.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Posiadam oba i powiem, że konsole odpalam TYLKO aby pograć w GTA V , a tak to PC.

Za 4k to już naprawdę dobry sprzęt który starczy na dobre kilka lat. Jak wyżej pisali lepsza grafika i uniwersalność.

Gry są dostosowane do konsoli więc przy ulepszeniu grafiki możesz zapomnieć, tak samo mody.

Jak będziesz miał problem z konsolą to cała na serwis/wymiane, a w PC wystarczy znaleźć i naprawić/wymienić złą część.

Opublikowano

Jeśli już ma coś zostawiać, to wydałbym na jego miejscu chociaż te 3-3,5k dla GTX'a 970, dobra inwestycja na przyszłość ;)

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Jeśli już ma coś zostawiać, to wydałbym na jego miejscu chociaż te 3-3,5k dla GTX'a 970, dobra inwestycja na przyszłość ;)

Za 2.5-3k ma już pewne ultra, a jako, że ceny sprzętu strasznie topnieją to lepiej kupić kompa za 3k i później zmodernizować.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Cholera jasna znowu taki temat.. Sam kiedyś taki napisałem, i żałuję. Tego się nie da stwierdzić. Ja oddaje głos na PC z następujących powodów:

grafika, możliwość zmiany części, więcej FPS, możliwość 100% konfiguracji gry, Steam <3, wyższe rozdzielczości, prawdziwe rozdziałki, a nie jakieś

tandetne 900p które jest rozciągane do 1080p. Znalazłoby się więcej, ja wypisałem niektóre. Są ludzie, którzy dalej kupują konsole, jednak

według mnie konsole powoli upadają, nie są tak popularne jak np. 5 lat temu. Aktualnie gram na PC, mam PS3 które w sumie niedługo

będę sprzedawał. Jeżeli miałbym jeszcze raz podjąć decyzję, znowu wybór padłby na kompa. Wolę wydać raz większą kasę i mieć

porządny sprzęt i tanie gry.. A z cheaterami można się czasem poużerać w starszych tytułach.

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

Cholera jasna znowu taki temat.. Sam kiedyś taki napisałem, i żałuję. Tego się nie da stwierdzić. Ja oddaje głos na PC z następujących powodów:

grafika, możliwość zmiany części, więcej FPS, możliwość 100% konfiguracji gry, Steam <3, wyższe rozdzielczości, prawdziwe rozdziałki, a nie jakieś

tandetne 900p które jest rozciągane do 1080p. Znalazłoby się więcej, ja wypisałem niektóre. Są ludzie, którzy dalej kupują konsole, jednak

według mnie konsole powoli upadają, nie są tak popularne jak np. 5 lat temu. Aktualnie gram na PC, mam PS3 które w sumie niedługo

będę sprzedawał. Jeżeli miałbym jeszcze raz podjąć decyzję, znowu wybór padłby na kompa. Wolę wydać raz większą kasę i mieć

porządny sprzęt i tanie gry.. A z cheaterami można się czasem poużerać w starszych tytułach.

Konsole mniej popularne? Dobry żart.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Może mniej popularne to faktycznie złe słowo. Chodzi mi o to, że ja niezbyt dostrzegam przyszłość konsol (prędzej czy później Sony/Micro$oft zakończą produkcję konsol, a wtedy to będzie kaszana. Poza tym te "nowe" "konsole" bardzo zbliżają się architekturą do PC. Zbliżają się to za mało, one mają architekturę PC.

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...